Acil çıkış yönlendirme üniteleri yangın, sabotaj, su baskını, elektrik arızası, … vs.nedenlerle, şebeke geriliminin kesilmesi ve mevcut aydınlatma sisteminin devre dışı kalması durumunda otomatik olarak devreye girer. Binadan çıkış noktalarına ulaşılacak kaçış yollarını aydınlatır. Binadan nasıl ayrılacağını gösteren yönlendirme işaretleri kullanılır. Acil durum aydınlatma ve yönlendirme üniteleri binadan can kaybı olmadan, panik ve izdihamı önlemek, hızlı ve güvenli bir tahliye sağlamak için kullanılır.
Sabit veya seyyar kullanılabilir; uzun koridorlarda, otopark ve fabrikallar gibi geniş kullanım alanlarında kullanıma uygundur. Spot aydınlatmalı; yalnızca elektrik kesintisinde devreye girer. Cihaz üzerinde şebeke geriliminin varlığını ve akünün doluluk durumunu gösteren ledlere sahiptir. Cihaz üzerinde test düğmesi bulunur. Soketli tip besleme kablosu dahil ürün içinde şarj cihazı sürekli şarj durumunda aküye zarar vermeyecek şekilde tasarlanmış olan gerilimi 220 volt AC 50 hz şebeke beslemesi sağlanır. İlk kullanımda şarj süresi 24 saattir. Şebeke voltajındaki 285 volt a kadar dalgalanmalara dayanıklıdır. 150 voltun altında acil aydınlatma moduna geçer. 185 voltun üzerinde şarj durumuna geçer. En az IP40 koruma sınıfına sahip ürünler kullanılmalıdır. Kesintide 180 dk yanar, duvar üstüne montaj yapılabilir. Çalışma sıcaklığı -16°C /+45°C’dir.
Kapı üstü, tavan ve duvara montaja uygun olan tipleri mevcuttur. Yönlendirme armatürlerinde yönlendirme ve bilgilendirme figürleri mevcuttur. Kullanım alanına uygun farklı tipleri mevcuttur.
Acil durum aydınlatma sistemi yerleştirme esasları:
- Çıkış yolu üzerinde bulunan kapıların ve ana çkış kapılarının üzerinde yönlendirme işaretleri olmalıdır.
- Tahliyenin yavaşlamaması ve binadan çıkanların dışarıda karanlıkta kalmaması için son çıkış kapısının dışında bir aydınlatma armatürü bulunmalıdır.
- Düzgün bir tahliye için koridorların aydınlatılmış olması gerekir.
- Koridor sonlarındaki kapıların üzerinde yönlendirme işareti bulunmalıdır.
- Koridor dönüşlerinde yön değişikliğini gösteren yönlendirme işaretleri kullanılmalıdır.
- Koridorların kesişme noktalarında aydınlandırma ve yönlendirme işareti bulunmalıdır.
- Dışarıdan aydınlatılan ışıksız yönlendirme kullanılması durumunda aydınlatma ve yönlendirme işareti arasında yatayda en fazla 2 metre uzaklık olmalıdır.
- Döşeme seviyesinin değiştiği yerlerde düşük seviyeli bölümde aydınlatma kullanılmalıdır.
- Merdivenlerde merdivenin gölgesi oluşmayacak şekilde acil aydınlatma yapılması gerekir.
- Yürüyen merdivenler elektrik kesintisinde normal merdivene dönüşür ve merdivenin gölgesi oluşmayacak şekilde acil aydınlatma yapılması gerekir.
- Yangın dolabı, söndürücü tüp, yangın ihbar butonu, ilk yardım malzeme dolabı, bina yerleşim ve tahliye planlanını gösteren şemalar için yatayda 2 metre yakınında en az 5 Lux acil durum aydınlatma armatürü bulunmalıdır.
- Asansörlerde, tuvaletlerde, garajlarda ve yaya yollarında aydınlatma armatürü bulunmalıdır.
- Yüksek tehlikeli alanlarda, elektrik üretim dağıtım mahallerinde ve ilk yardım odalarında acil aydınlatma en az 15 Lux ve normal aydınlatma seviyesinin %10’undan az olmamalıdır ve 0.5 sn’de sağlanabilmelidir. En az aydınlatmanın en fazla aydınlatma yapılan alanlara oranı 1:10’dan küçük olmalıdır.
Civa buharlı ve metal deşarj lambaları geç devreye girdikleri için elektrik geldikten 5-10 dk gecikmeli olarak devreden çıkarılmalıdır.