Adresli yangın alarm paneli, analog adreslenebilir duman, sıcaklık, ışın tipi duman, patlayıcı gaz, karbonmonoksit detektörleri, adreslenebilir dahili ve harici tip yangın ihbar butonları, saha kontrol modülleri, kısa devre izolatörleri, dahili ve harici sesli alarm cihazlarının bağlantısına uygundur.
Santralin bir çevriminde en fazla 200 adres bağlanabilir. 2 korlu 1.5mm2 yangına dayanıklı kablo ile 2,000m’ye kadar çevrim uzunluğu desteklenmektedir. Detektör, buton ve saha kontrol modüllerine bir adres verilir. Çevrim kabloları üzerinde oluşacak kısa devre durumlarını önleyecek kısa devre izolatörlerine adres tanımlanmaz. Çevrimde bulunan cihazlar (detektörler, butonlar, saha kontrol modülleri) kesinlikle birbirlerini etkilemez. Birinin arızalanması veya sökülmesinden diğer cihazların çalışması etkilenmez.
Çevrimler arasında fiziksel bir bağ bulunmasına gerek yoktur. Fakat cihazların otomasyonunun yapılması sırasında cihazın bulunduğu çevrim dışındaki çevrimlerdeki cihazlarda otomasyona katılabilmelidir. Yangın alarm paneli kendi başına çalışabildiği gibi büyük dağıtılmış sistemlerde haberleşme portu sayesinde network sistemi ile birbirine bağlanabilmelidir. Bu şekilde çalışan sistemde, herhangi bir arıza oluştuğunda sistemin komple çökmesi engellenmiş olur. Ayrıca sistemin aynı anda birden fazla yerden izlenebilir ve genel alarm, hata gibi olayların kontrolü mümkün olabilmektedir.
Panel tamamen mikroişlemci kontrollüdür ve dahili veya harici donanımında olabilecek her türlü hatay LCD ekranında görülebilir. Yangın alarm panelinde her yangın bölgesi için ayrı alarm lambaları, karakterli aydınlatılmış alfa numerik gösterge ve lokal sesli uyarı cihazı bulunmaktadır. Panel üzerinden istenildiği zaman, istenilen cihazın o andaki izole veya izole değil durumunu, o andaki analog değerini, hangi mantıksal bölgede olduğunu, cihaza atanmış mahal ismi ile beraber görülebilmektedir.
Panel üzerine gerektiğinde mini tip termal yazıcı takılabilir. Akü dahil sistemin tüm enerjisi kesilse bile sistem saati silinmez. Sistemin saati, verilmiş olan uyarıların zamanının tam olarak ne zaman verildiğini tespit etmek için önemlidir. Panelde gece ve gündüz saatlerinde farklı çalışma programları uygulanabilir. Çok düşük yoğunluktaki duman mevcudiyetinde erken müdahale edilebilmesi ( sesli alarmlar çalmadan yangına müdahale edilmesi ) için ön-alarm fonksiyonu mevcuttur.
Panel her detektörü sürekli olarak kirlenme düzeyi için kontrol eder ve kirlenme tespit edildiğinde “ Servis Gerekiyor ” uyarısı verir.
Algılama ve alarm paneline giden tüm kablolar, uzak kontrol ve denetim merkezlerine iletişim maksadıyla kullanılan tüm hatlar; kopukluk, kısa devre ve toprak kaçağı gibi arızalara karşı sürekli olarak denetim altında tutulur.
Panel adresleri, mahal isimlerini, sebep/sonuç programlarını ve son 500 olağanüstü olayı hafızasında tutar ve bu verileri saklar. Program önceden yapılıp panele bilgisayarın haberleşme portu üzerinden kolayca bu veriler aktarılabilir. Panel programı, panelde olabilecek muhtemel arızalara karşı önlem olarak bir bilgisayar disketinde yedeklenebilir. Programda yapılmak istenen değişiklikler, tüm programı yeniden yazmaya gerek kalmadan kolayca yapılabilir.
Yangın alarm spanelinin mikroişlemcisi, detektörlerden gelen alarm sinyallerini son kez değerlendirir ve onaylar. Önce operatöre sonra çevreye, yapılan programlamaya bağlı olarak yazılı, sesli ve ışıklı alarm halinde bilgi verir ve uyarır.
Paneli şifreleyerek, yetkilendirilmiş personelin dışında gereksiz müdahalelerin yapılmasına engel olunabilir.
Panelde sesli alarm çıkışına, itfaiyeye, uzaktaki bir yangın mücadele merkezine, gözlem istasyonuna sinyalizasyon gönderebilir. Adresli yangın algılama ve ihbar panellerine tekrarlayıcı paneller bağlanabilir.
Ana beslemenin kesilmesi durumunda yangın alarm sistemi, algılama fonksiyonlarını en az 24 saat yerine getirebilir. Bu sürenin sonunda tüm alarm verme, kontrol ve haberleşme fonksiyonlarını en az 30 dakika süre ile yerine getirebilecek şekilde tam kapalı, sızdırmaz tip, bakım gerektirmeyen akümülatörler ile teçhiz edilir. Panelin topraklanması bağımsız olarak 5 ohm’ dan büyük olmayacak şekilde yapılması önemlidir.
Adresli Yangın Tekrarlama Paneli
Çalışma günleri, mesai saatleri dışında ve tatil günlerinde tesisteki yangın kontrolünü yapabilmek için güvenlik görevlilerinin bulunduğu odaya veya uygun başka bir mahale tekrarlayıcı panel monte edilmektedir.
Tekrarlayıcı panel, ana yangın alarm paneli üzerindeki tüm gösterge ve kontrol butonlarına sahiptir ve sistemle ilgili tüm alarm ve arıza durumları izlenebilir ve sistem kontrolleri yapılabilir.
Tekrarlayıcı panel her yangın bölgesi için ayrı alarm lambaları, en az aydınlatılmış alfa numerik göstergeler ve lokal sesli uyarı cihazı bulunmaktadır. Tüm bölgesel yangın lambalarının yanlarında hangi yangın bölgesine ait olduklarını gösteren mahal numaraları bulunur.
Adresli Optik Duman Dedektörleri
Adresli optik duman detektörü mikroişlemci kontrollüdür. Detektör 0.5 mikron ile 10 mikron arasındaki büyüklüklerdeki duman partiküllerine karşı duyarlıdır. Özellikle tüterek yavaş gelişen dumana hızlı cevap vermektedir.
Detektörler ışık saçma prensibiyle çalışan bir fotoelektrik duman hücresine sahiptir. Adresli optik duman detektörü ölçtüğü duman seviyelerini analog bilgi olarak kontrol paneline yollar.
Isı, nem ve kirlilik gibi çevresel etkiler algılama kabiliyetine engel olmamalıdır. Bakım sırasında veya temizlenmesi gerektiğinde detektörün algılama haznesine basit bir sökme aparatı ile ulaşılmalıdır. Detektörün algılama haznesini koruyan kafes çıkarılabilmeli ve rahatça temizlenebilmelidir. Hücresi değiştirilebilir olmalıdır. Kısa devre izolatörlü modeli tercih edilmelidir.
Çalışma gerilimi 15-32V DC, normal akımı 300 microamper (maksimum), alarm akımı 3,5mA (24V DC), çalışma sıcaklığı-30°C / +70°C, maksimum algılama alanı 100 m² ve çalışma ortamı bağıl nemi % 10 – % 93 arasındadır.
Adresli Sıcaklık Dedektörleri
Adresli sıcaklık detektörü mikroişlemci kontrollüdür. Bir yarı iletken sıcaklık algılayıcının ölçtüğü sıcaklık bir analog bilgi olarak kontrol paneline gönderilir. Detektör sabit sıcaklık detektörü ya da sıcaklık artış hızı detektörü olarak çalışacak şekilde programlanabilir. Sabit sıcaklık Alarm değeri 60-77-90 °C farklı sıcaklıktan birine ayarlanabilmelidir.
Adresli sıcaklık detektör kafesi, ortamdaki ısıya çok hızlı cevap verecek şekilde tasarlanmıştır. Adresli sıcaklık detektörü ölçtüğü sıcaklık seviyelerini analog bilgi olarak kontrol paneline yollar. Kesinlikle duman detektörü kafesi kullanılmamalıdır. Kısa devre izolatörlü modeli tercih edilmelidir.
Çalışma gerilimi 15-32V DC, normal akımı 300 microamper (maksimum), çalışma sıcaklığı-30°C / +70°C, maksimum algılama alanı 50 m² ve çalışma ortamı bağıl nemi % 10 – % 93 arasındadır.
Adresli Kombine Sıcaklık+Duman Detektörü
Akıllı fotoelektrik duman+sıcaklık dedektörleri kontrol panelinin looplarından birine iki kablo ile bağlanır. Detektörler duman yoğunluğunu ölçmek için fotoelektrik prensibini kullanır. Kontrol paneli komutu üzerinden panele analog duman yoğunluğunun seviyesini temsil eden veriler gönderir. Yangın sonucu oluşan termal durumları ölçmek için elektronik sensörler kullanılır ve kontrol paneli komutu üzerinden panele bu tür termal ölçümlerin analog seviyelerini temsil eden veriler göndereceklerdir. Kombine detektörlerde bu iki fonksiyon aynı anda değerlendirilebilir veya bir özelliği bekletmeye alınabilir.
Ledler normal koşullar altında detektörlerin çalışmakta ve kontrol paneli ile düzenli bir kominikasyon içinde olduğunu gösterecek şekilde flash yapar. Bir alarm durumunu saptandığında kontrol paneli tarafından her iki led sürekli yanar şekle getirilecektir. Bu ledler sarı, kırmızı ve yeşil renk olarak 3 farklı renkte programlanabilir. Harici bir paralel ihbar lambası ile alarm göstergesi bağlanması için detektör tabanı içine bir çıkış bağlantısı temin edilir.
Çalışma gerilimi 15-32V DC, normal akımı 300 microamper (maksimum), çalışma sıcaklığı-30°C / +70°C, maksimum algılama alanı 100 m² ve çalışma ortamı bağıl nemi % 10 – % 93 arasındadır.
Adresli Yangın Alarm Butonu
Adresli yangın alarm butonu mikroişlemci kontrollüdür. Sistemde manuel ikaz elemanı olarak çalışır. Sıva üstü ve sıva altı montaja uygun modelleri bulunmaktadır.
Adresli yangın ihbar butonları, üzerlerindeki plastik film kaplı cam kırılarak çalıştırılır. Cam kırıldığında normalde cama dayalı duran bir mikro anahtar serbest hale gelerek konum değiştirmeli ve yeni bir cam takılıncaya kadar bu durumda kalmalıdır. Camı kırıldığında insan eline zarar vermemelidir. Kırbas tipi haricinde kurmalı tip yangın ihbar butonları da kullanılmaktadır.
Adresli yangın ihbar butonu bir test anahtarı vasıtasıyla camları kırılmadan da test edilebilmelidir.
Adreslenebilir Sesli Ve Işıklı Uyarı Cihazları
Elektronik adreslenebilir sesli ve ışıklı uyarı cihazları çevrim hattından beslenebilir. Flaşör ve siren özellikleri ayrı ayrı olan veya birlikte olan özellikte uyarı cihazları kullanılabilir. Sirenlerde düşük seviye 87 dB, orta seviye 93 dB ve yüksek seviye 101 dB olmak üzere 3 farklı ses seviyesinde uyarı verebilir ve her bir siren için bu seviyeler panel tarafından programlanabilir.
İzleme ve Kontrol Modülleri
Analog adresli yangın alarm paneli çevrimine bağlanacak kontak izleme modülleri; sprinkler sistemi, alarm girişleri, genel amaçlı yangın cihazları, kontrol anahtarları ve diğer güvenlik cihazlarının konumlarını izlemek amacıyla kullanılmaktadır. Kontak izleme modülü mikroişlemci kontrollüdür. Normalde açık ve normalde kapalı kontakları izleyebilir. Ayrıca modüler genişleme özelliğine sahiptir.
Analog adresli yangın alarm paneli çevrimine bağlanacak kontrol modülü sesli alarm cihazlarını çalıştırmak için kullanılır. Mikroişlemci kontrollüdür. Çıkışlar sürekli veya kesikli çalışacak şekilde programlanabilir.