1800’lerin sonunda yangın pompaları ilk itfaiye aracında kullanılmaya başlanmıştır. Zamanla her türlü yangın pompası üretimi, ürün geliştirme, tasarımı ve testleri yapılarak yeni nesil yangın pompaları kullanıcı hizmetine sunulmuştur.
100 GPM (378 lt./dk) ile 5000 GPM (18.925 lt/dk) arasında debilere sahip olan elektrikli ve dizel motorlu yangın pompaları tipleri şunlardır.
1- Dikey Hat Tipi Yangın Pompaları
2- Sondan Emişli Yangın Pompaları
3- Dik Türbin Tip Yangın Pompaları
4- Yatay Bölünebilir Gövdeli Yangın Pompaları
Deka Mühendislik NFPA 20 uygun, UL Listeli ve FM Onaylı ve gerekli debi ve basınç karakteristiğine sahip yangın pompaları seçimini yapmaktadır.
Elektrik Tahrikli Motorlu Yangın Pompası
Dizel Tahrikli Motorlu Yangın Pompası
Jokey Tip Dik Mili Elektrik Tahrikli Motorlu Yangın Pompası
Türbin Tip Yangın Pompası
Dikey Hat Tipi Yangın Pompası
Yatay Bölünebilir Tip Yangın Pompası
“Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te yangın pompalarının özellikleri aşağıdaki madde ile belirlenmiştir:
MADDE 93- (1) Yangın pompaları; sulu söndürme sistemlerine basınçlı su sağlayan, anma debi ve anma basınç değeri ile ifade edilen pompalardır. Pompaların, kapalı vana (sıfır debi) basma yüksekliği anma basma yüksekliği değerinin en fazla % 140’ı kadar olması ve % 150 debideki basma yüksekliği anma basma yüksekliğinin % 65’inden daha küçük olmaması gerekir. Bu tür pompalar, istenen basınç değerini karşılamak şartıyla, anma debi değerlerinin % 130’u kapasitedeki sistem talepleri için kullanılabilir.
(2) Sistemde bir pompa kullanılması hâlinde, aynı kapasitede yedek pompa olması gerekir. Birden fazla pompa olması hâlinde, toplam kapasitenin en az % 50’si yedeklenmek şartıyla, yeterli sayıda yedek pompa kullanılır.
(3) Pompanın çevrilmesi, elektrik motoru yanı sıra içten yanmalı motorlar veya türbinler ile olabilir.
(4) Yedek dizel motor tahrikli pompa kullanılmadığı takdirde, yangın pompalarının enerji beslemesi güvenilir kaynaktan ve binanın genel elektrik sisteminden bağımsız olarak sağlanır.
(5) Yangın pompalarının, otomatik hava boşaltma valfi ve sirkülasyon rahatlama valfi gibi yardımcı elemanlarının bulunması gerekir.
(6) Her pompanın ayrı bir kumanda panosu ve panonun da kilitli olması gerekir. Elektrik kumanda panosunun, faz hatasının, faz sırası hatasının ve kumanda fazı hatasının bilgi ışıkları ile donatılması gerekir. Pano ana giriş devre kesicisine pano kilidi açılmadan erişilememesi gerekir.
(7) Her pompanın ayrı bir kumanda basınç anahtarının olması gerekir. Basınç anahtarlarının; kumanda panosunun içine yerleştirilmiş, su basıncını boru bağlantısıyla hisseden, su darbelerine karşı korumalı, alt ve üst değerler ayrı ayrı ve bağımsız olarak ayarlanabilir ve ayarlandıktan sonra kilitlenebilir olması şarttır.
(8) Pompa kontrolü basınç kumandalı; tam veya yarı otomatik olabilir.
(9) Pompa odası veya pompa istasyonunda elektrik motor tahrikli pompalar için +4 °C ve dizel motor tahrikli pompalar için +10 °C üzerinde sıcaklığın sürekli sağlanabilmesi için uygun gereçler sağlanır.
(10) Pompa istasyonunda, servis, muayene ve ayar gerektiren cihazların çalışma alanı etrafında acil aydınlatma sağlanması şarttır.
(11) Zemin yeterli bir drenaj için eğimli hazırlanarak suyun pompadan, sürücüden ve kontrol panosu gibi kritik cihazlardan uzaklaştırılması sağlanır.”