Deka Mühendislik’ten yangına karşı üstün kalite ve teknoloji
Yangın güvenlik sistemleri alanında mühendislik hizmeti veren Deka Mühendislik tecrübesi, profesyonel yangın algılama sistemleri ve güvenlik çözümleriyle dünya standardında koruma sunuyor.
Ülkemizde binalarda yaşanan kazalar arasında yangın olayları da yer alıyor. Bu kazaların önüne geçebilmek için binalarda birtakım güvenlik önlemleri almak zorunlu. Bu önlemlerin en başında Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği gereği, yangın algılama sistemleri ve otomatik söndürme sistemleri kurulumu yer alıyor. Yangın güvenlik sistemleri alanında faaliyet gösteren profesyonel isimlerden biri de Deka Mühendislik. 2004 yılında İstanbul’da yangın güvenlik sistemleri alanında mühendislik hizmeti vermek üzere faaliyet göstermeye başlayan firma, tecrübesi ve kalitesiyle öne çıkıyor. Müşterilerine proje, danışmanlık, uygulama, servis ve bakım hizmeti sunan Deka Mühendislik’in Yönetim Kurulu Başkanı Makine Mühendisi Özdemir Erkantar, konusunda uzman mühendis ve teknisyenlerden oluşan kadrolarıyla müşterilerinin ihtiyaçlarına, yerel yönetmelikler ve uluslararası kabul görmüş standartlar doğrultusunda en uygun çözümleri sunduklarını belirtiyor. Yangın söndürme sistemleri, yangın algılama sistemleri, kapalı devre kamera sistemleri, FM-200 gazlı otomatik söndürme sistemleri, CO2 gazlı otomatik söndürme sistemleri, NYTRARGON® gazlı otomatik söndürme sistemleri, köpüklü söndürme sistemlerinin dizaynı ve kurulumu, sprinkler sistemlerinin dizaynı ve kurulumu, yangın dolabı sistemleri, çevre hidrant sistemlerinin dizaynı ve kurulumunun yanı sıra portatif söndürücülerin imalatı, satışı, bakımı ve dolumu, muhtelif yangın sistem ve yangınla mücadele malzemeleri satışı gerçekleştirdiklerini ifade eden Erkantar, “Yangın güvenlik sistemleri, diğer teknolojiklere paralel olarak gelişme gösteren bir sektör. Sektörde yaşanan son gelişmeleri yakından takip ederek müşterilerimize en iyi çözümü sunmaya çalışıyoruz. Örnek vermek gerekirse Galatasaray Üniversitesi’nde yaşanan yangının ardından Yıldız Sarayı’nda olası bir yangına karşı birtakım önlemler alınmak istendi. Bu kapsamda öncelikle proje öncesi ön hazırlık aşamasında araştırma yaparak, ihtiyaca en uygun yangın söndürme sistemlerini belirledik ve bu konuda yetkilileri bilgilendirdik. Yurt dışından “su sisi söndürme sistemleri” diye isimlendirilen yangın güvenlik sistemlerini getirterek Türkiye’de ilk defa bu projede kullandık. Hem mimari yapısı hem de tarihi yapısı nedeniyle ülkemizin en değerli kültürel mirasları arasında yer alan Yıldız Sarayı’nı bu sistemle yangına karşı koruyoruz. Küçük partiküller halinde bir sis bulutu şeklinde sudan oluşan bu sistem, olası bir yangında en kısa sürede devreye girerek müdahale ediyor. Suyu pülverize hale getiren bu sistem, ardından bir kalıntı bırakmaması nedeniyle çevreye zararı bulunmamakta. Bir diğer avantajı ise kullanıldığı alanın tamamen kapalı olması şart değildir. Ayrıca yangın merkezine yakın bir konumda yer alan nesneleri ısı enerjisi yayınımından koruyor. Özellikle müze, tarihi yapı gibi kullanım alanlarında bu sistem tercih ediliyor. Bu alanda dünyada gelinen en son teknolojilerden biri bu.” dedi.
İstanbul Erkek Lisesi, Çamlıca Radyo Tv Kulesi ve birçok müzede su sisi söndürme sistemlerinin kullanıldığını ifade eden Erkantar, söndürme kimyasalı olarak su kullanılması nedeniyle bu sistemin, gazlı söndürme sistemine oranla işletme maliyetinin oldukça düşük olduğunu vurguladı. Az miktarda su ile çok geniş risk alanlarının korunmasını mümkün kıldığının altını çizen Erkantar, “Dolayısı ile su ihtiyacı düşerek , su deposu hacimleri ve pompa odalarına ayrılan hacimler çok büyük oranlarda azalıyor. Son yıllarda farklı kimyasallar kullanılarak yeni gazlı yangın söndürme sistemleri geliştirildi.” dedi.
YÜKSEK YAPILARDA AKTİF YANGIN ÖNLEME TEDBİRLERİ ALINMALI
Yüksek yapılarda yangına karşı gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasının hayati öneme sahip olduğunu ifade eden Erkantar, öncelikle yangının çıkmasını engelleyecek birtakım önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti. Yangın önleme tedbirlerini, aktif ve pasif önlemler olmak üzere iki kısma ayırdıklarını ifade eden Erkantar, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Alevin yayılmasını ve büyümesini önleyecek birtakım önlemler söz konusu. Burada dış cephede ya da iç mimaride kullanılan yapı malzemeleri oldukça önemli. Yüksek yapılarda aktif yangın önleme tedbirlerinin yanı sıra bina dayanımının ve kaçış yollarının düzgün yapılması gerek. Yangın Yönetmeliğinde belli kriterlere göre kullanılması zorunlu olan yangın sistemleri var. Örneğin yağmurlama sistemleri, yangın algılama ve yangın dolaplarının kullanılmasının yanı sıra yangın kaçış yollarının aydınlatılması gibi birtakım tedbirler söz konusu. Yüksek yapılarda kullanılacak tesisat yapılanması, pompalama sistemleri gibi birtakım ihtiyaçlar diğer yapı türlerine göre farklılık gösteriyor, özel bir çözüm gerektiriyor. Deka Mühendislik olarak 25 yıllık tecrübemiz, dünya markalarımızla bu konuda müşterilerimize en doğru çözümü sunuyoruz. Gerektiğinde distribütörlüğünü yaptığımız firmaların yurt dışındaki merkezlerinden destek alıyoruz. Bahsettiğim referanslarımızdan anlaşılacağı gibi özel projelerde yer almayı tercih ediyoruz.”