DEKA MÜHENDİSLİK FİRMASI OLARAK , Köpüklü söndürme sisteminde ve kuru tozlu sabit söndürme sistemleri Türkiye Yangın korunma yönemetliği 2007 – Değişim 2019 ve EN standarlarına uygun her sisteme göre çözümler sunarız.
Mühendislik firması kuruluşu olarak Ulusal ve Uluslar arası standartlara göre çözümler sunulacaktır.Standartlar (NFPA, EN ve FM standartlarına göredir.)
Köpüklü, gazlı ve kuru tozlu sabit söndürme sistemleri, tesisin nitelik ve ihtiyaçlarına bağlı olarak uygun, güncel,
sertifikalı ve ilgili TSE standartlarına göre tasarlanacaktır.
Suyun söndürme etkisinin yeterli görülmediği veya su ile reaksiyona girebilecek maddelerin bulunduğu, depolandığı ve
üretildiği hacimlerde uygun tipte söndürme sistemi tesis edilir.
Her türlü gazlı söndürme sistemleri kurulurken, otomatik gaz boşaltımı esnasında veya sistemin aktive olduğunu işletici ve
mahalde çalışan personele bildiren ve kişilerin söndürme mahalini tahliye etmesini sağlayacak sesli ve ışıklı uyarılar temin ve tesis
edilmek zorundadır.
Halon alternatifi gazlar ile tasarımı yapılmış gazlı yangın söndürme sistemlerinde kullanılan söndürücü gazın, yerel ve
uluslararası yönetmelik ve standartlarla belgelenmiş uzun süreli kullanım geçerliliği olmalıdır.
Köpüklü yangın söndürme kullanım alanları
Köpüklü söndürme sistemleri yanıcı, parlayıcı sıvıların ve petrokimyasal ürünlerin bulunduğu, imal edildiği veya depolandığı alanlarda kullanılır. Boyahaneler, tiner, tutkal vs sistemlerde kullanılır. Soğutma etkisi ile yangının kontrol altına alınmasını; köpük ile yanıcı sıvı ve katıların üzerini 0,6m örter ve oksijen ile teması keserek söndürme etkisi sağlar.
Köpüklü yangın söndürme çeşitleri
Kapalı tip köpüklü-sulu sprinkler uygulaması preaction ve ıslak sistem olarak uygulanabilir. Açık tip sprinkler uygulaması preaction ve baskın sistem olarak uygulanabilir. 1:8 oranında düşük genleşmeli köpük uygulamasıdır.
Kimyasal depolama alanlarında tankların içinde, taşma havuzlarında uygulanan köpük uygulamaları da orta genleşmeli köpük sistemleridir.
Yüksek genleşmeli köpük uygulaması köpük jeneratörleri ile 1:600-800 genleşme sağlayan hangar ve yüksek depolamalı alanlarda uygulanır.
Köpüklü yangın söndürme sistemleri fiyatları
İthal ve yerli köpüklerin fiyatları yaklaşık 2 kat fark etmektedir. Köpüğün cinsi AFFF, AR-AFFF alkol dirençli köpük olmasına önemli faktörlerden biridir. Yaklaşık %30-40 fiyat farkı mevcuttur. Birde köpükler konsantrasyon değerine göre değişmektedir. %1-2-3 oranında su ile karışan köpükler vardır. Hangisinin kullanılacağına tasarım gereği ve kullanılan ekipmanların özelliğine göre karar verilmektedir.
Köpüklü yangın söndürme sistemi avantajları
Su ile söndürme çok uzun süren ve söndürmesi zor olan petrokimyasal ürünlerin, hidrokarbonların, yanıcı ve parlayıcı sıvıların söndürülmesi için kullanılır.
Köpüklü sistem uygulamaları nelerdir?
Yanıcı ve parlayıcı sıvıların bulunduğu depolarda, imalathanelerde
Uçak hangarları, tersanelerde
Boyahanelerde, alkol, nafta, keton, ether, benzin, jet yakıtlar, ham petrol tesislerinde