Kuru kimyevi tozlu otomatik söndürme sistemleri uygulamada hem toplam hacim korumada hem de kısmi koruma uygulamalarında kullanılabilen bir söndürme sistemidir.
Otomatik kuru kimyevi söndürme sistemi toplam hacim korumada amaç tüm hacmi kapsayacak bir koruma yapmaktır. Bu nedenle korunacak mahalin hacmi, yüksekliği, ortalama sıcaklığı, kapatılamayan açıklıkların oranı gibi kriterlere göre tasarım yapılır.
Otomatik kuru kimyevi söndürme sistemi kısmi korumada korunacak alanın özelliklerine göre ve toplam hacim korumanın uygulanamayacağı alanlarda, risk alanının daha küçük olduğu yerlerde daha uygun ve ekonomik söndürme sistemi sağlamak amacıyla kullanılır. Korunacak alanın çevresi ve üstü hacim koruma sınırları dışında kalan, açık risk bölgelerinde uygulanan ideal yöntemdir. Riskin uygulanacak alandaki durumuna göre uygulama üstten alan koruma veya yandan alan koruma olarak yapılır.
Kuru kimyevi söndürücülü sistemler yangın sırasında oluşan kimyasal reaksiyon zincirini kırar, tutuşmayı durdurur ve buna ek olarak yanan maddelerin üzerinde bir tabaka oluşturarak alevlerin hava ile temasını keser. Hacim koruma yöntemi ile tüm hacme boşalan kuru kimyevi, ortamda yanmanın devam edemeyeceği bir atmosfer oluşturur. Kısmi koruma yöntemiyle korunan sıvı yangınlarında, kuru kimyevi yangın söndürücü yanıcı sıvı ile etkileşime sıvı yüzeyinde sabunsu bir katman oluşturur. Bu katman aynı zamanda yüzeylerin soğumasını da sağlar. Sıvının yeniden alevlenmesine engel olur.
Uygulama Alanları
- Açık ve kapalı boya kabinleri
- Daldırma tankları
- Kaplama makinaları
- Kurutma fırınları
- Endüstriyel depolama ve işleme alanları
- Parlayıcı sıvı depoları
- Malzeme depoları
- Baskı makineler
- Matbaa makinaları
- Yanıcı sıvıların toplandığı birikim hazneleri
- Karışım tankları
- Jeneratör odaları
- Pompa odaları
- Pano odaları
- Trafo odaları
- Türbin jeneratörleri
Tozlu Yangın Söndürme Sistemini Oluşturan Ana Parçalar
- Kuru kimyevinin depolandığı silindirler: dolumu fabrikada yapılmış; vana aksamı ( manometre, emniyet ventili vs. ); etiketi ile komple; 30, 50,100,250,500 ve 1000 kg. kapasitelerinde
- Boşaltma düzeneği: mekanik veya elektrik aktivasyonlu
- Püskürtücüler: kısmi koruma nozulları ve hacimsel koruma nozulları
- Algılama elemanları: eriyebilen metal bağlantılar, dedektörler ( ısı, alev )
- Algılama, tetikleme ve boşaltma hatları
Yangın durumunda mekanik eriyebilen bağlantı elemanları veya dedektörler ile algılandığında bir panele silindirin tetikleme mekanizmasına uyarı gönderir. Azot itici selenoid vanası aktive olur ve itici gaz kartuşunun ağzındaki zarı deler. Tetiklenen itici kartuştaki gazın basıncıyla kuru kimyevinin bulunduğu silindirin vanasını açar. Kuru kimyevi söndürücü silindiri azot gazı ile önceden basınçlandırılmış bir şekilde depolanmıştır. Pnömatik olarak vanası açılan basınçlı kuru kimyevi boşaltma hattına dolarak püskürtücülerden ortama boşalır.
Sistem tamamen otomatik olarak çalışabilir veya el ile de devreye sokulabilir.