Karbondioksit gazı elektriksel olarak iletken olmayan, renksiz, kokusuz, havadan 1,5 kat daha ağır, buharlaştırıldığında kalıntı veya artık bırakmayan, B ve C sınıfı yangınlarda ortamın oksijen miktarını düşürerek söndürme etkisi gösteren bir yangın söndürücüdür. Karbondioksit gazı zehirli bir gaz değildir ancak ortama yoğun bir şekilde uygulandığında havadaki oksijen oranını düşürür. İnsanların yoğun bulunduğu yerlerde tercih edilmez veya gaz boşalmadan önce gerekli önlemler alınmalıdır. Örneğin tesisata bloklama vanası konulmalıdır. Mahalde insan olmadığından emin olunduktan sonra bloklama vanası açılmalıdır. Uygulama sonrası mahallin havalandırmasının sağlandığından emin olunmalıdır. Korbondioksit gazı görüş mesafesini sıfırlamaktadır bu nedenle uygulama alanında bulunan biri kaçamaz. Karbondioksit gazının soğutma özelliği yüksektir ve soluma için gerekli oksijen seviyesini %15’in altına düşürür ve ölümcül sonuçlara yol açabilir.
Karbondioksit gazlı yangın söndürme sistemi ortamdaki oksijen miktarını %15’in altına düşürerek, yanmanın sona ermesini sağlar. Yangındaki ısıyı absorbe ederek yangını söndürür.
Karbondioksit sisteminin avantajları:
- Ozona zarar vermez.
- Yeniden dolum maliyeti düşüktür.
- Bölgesel veya toplam hacim söndürme sistemi uygulamaları yapılabilmektedir.
- Gaz boşalması sonrası temizlik gerektirmez.
- Elektriği iletmez.
- Derin yangınlarda çok başarılıdır.
Uygulama alanları:
- Lokal uygulamalar
- Toplam hacim uygulamaları
- Güç aktarım odaları
- Jeneratör ve trafo
- Elektrik odaları
- Motor odaları
- Kayıt odaları
- Arşivler
- Basımevleri
- Endüstriyel fırınlar
- Bilgisayar odaları
- Yanıcı sıvı depolama alanları
- Boya Kabinleri
Yüksek ve düşük basınçlı sistemler olarak 2’ye ayrılır.
Düşük Basınçlı Sistemler: Düşük basınçlı karbondioksit sistemleri, yüksek miktarda söndürücüye ihtiyaç duyulan toplam hacim koruma uygulamalarında kullanılır.
Yüksek Basınçlı Sistemler: Yüksek basınçlı karbondioksit sistemleri, hem toplam hacim koruma hem de bölgesel koruma uygulamalarında kullanılır.CO2 gazı yüksek basınçlı bir gazdır. Ortam sıcaklığına bağlı olarak sürekli olarak gaz ve likit fazları arasında geçiş yapar. Bu yüzden manometre ile silindirlerin basınçlarını kontrol etmek mümkün değildir. Bu yüzden yangın alarm sisteminden silindirlerin durumunu kontrol etmek gerekir veya tartı mekanizması ile tüp ağırlıkları kontrol edilmelidir.
Uygulama Sınırlamaları : CO2 gazlı söndürme sistemleri, söndürme ilkesi gereği, oksijensiz yanabilen, Sodyum, Potasyum, Magnezyum, Titanyum, Zirkonyum, Uranyum, Plutonyum gibi reaktif metal yangınlarında, metal hidratların, bazı peroksitlerin, beyaz fosfor ve selüloz nitrat, barut gibi piroforik maddelerin yangınlarında etkisizdir ve kullanılamaz.
Ağırlık Tartı Mekanizması: Her silindir tartı mekanizması ile bir profile asılır. Gaz kaybı halinde tartı mekanizması üzerinde bulunan ağırlık tüpün bulunduğu zeminden havaya kalkmasını sağlar. Aynı zamanda microswitch ile elektrik sinyali ile uyarı verilir.
1 – CO2 silindiri 67lt – 45 Kg
2 – Hızlı akış vanası 1”
3a – Elektrik kontrol
3b – Pnömatik kontrol
3c – Elektro pnömatik kontrol
4 – Tahliye vanası
5 – Basınca dayanıklı, esnek hortum
6 – Esnek silindir bağlantı hortumu
7 – Boşaltma hortumu ¾”
8 – Çek Vana
9 – CO2 basınç ölçer
10 – Kollektör
11 – Siren
12 – CO2 nozulu
13 – Sabitleme kelepçesi
14 – Ara bağlantı silindiri